office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Čokoladna čarolija

U industrijskoj zoni Beograda, smestio se čarobni čokoladni svet kompanije „Art Ival”. Crna, bela, mlečna, punjena likerima, celim lešnicima, bademima, brusnicom i drugim voćem, srpska i belgijska cokolada. Topi se u ustima i budi sva naša čula. Ko može da odoli slatkom grehu kojom su se hranili bogovi?

Početak priče, nije bio sladak kao čokolada, kaže za „Menadžerku“ Tatjana Vučićević . Priseća se i kako su ona i suprug Rade u turbulentnim 90-tim, umesto da poput mnogih mladih odu u inostranstvo, odlučili da uđu u proizvodnju čokoladnih poslastica. U 100 kvadrata, na novim mašinama kupljenim od domaćeg proizvođača i sa hipotekama na stanove roditelja počinju proizvodnju prve tri vrste čokoladnih dražeja. Bio je to početak brenda „Premier čokolada“.

Tatjana priznaje, da o proizvodnji čokolade skoro da ništa nisu znali. Učili su u hodu, osvajali tajne zanata i savladavali prepreke. U tome, kaže veliku zahvalnost duguju i doajenu konditorske industrije Sreti Bankoviću. Čika Sreta, do poslednjeg dana, bio je savetnik u kompaniji. Najdirljiviji trenutak, kaže Tatjana, bio je kada joj je gospodin Banković poklonio svoju stručnu literaturu, zapise i recepture o čokoladi i čokoladnim proizvodima koje je godinama sakupljao i beležio sa rečima “ Ovo je za vas, sada mogu mirno da spavam , jer imam naslednike i zaljubljenike u carstvo čokolade“.

Danas je „Art Ival“ moderan pogon na 1 500 metara kvadratnih, odakle dnevno izlazi 600 kg najfinijih  „Premier”  čokoladnih poslastica. To ih je preporučilo da postanu zvanični dvorski liferanti.  Otuda i  „Kraljevski desert” od lešnik paste, bele i mlečne belgijske čokolade. Ni nedavno kraljevsko venčanje, prvo posle gotovo 100 godina  u  Beogradu, nije prošlo bez Premijerovih delicija.  „Članove kraljevskih porodica i goste koji su došli iz celog sveta, u hotelskim sobama  čekalo je za tu priliku specijalno dizajnirano pakovanje pralina. Naravno, i na svečanoj večeri u Belom Dvoru gosti su imali priliku da probaju i ponesu poklon-suvenir kraljevsku pralinu – KRUNA sa grbom kraljevskog venčanja Karađorđević i logom Premier“, sa ponosom priča Tatjana.

Dodatno su zasladili i svadbeno veselje Jelene i našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića. Poznata dizajnerka, Vesna Jovanović za tu priliku osmislila je specijalnu kutiju-bombonjeru sa njihovim logom u koju su upakovane po želji mladenaca selekcija pralina.

Među 250 proizvoda, koliko ih je trenutno u asortimanu, od nedavno se u prodaji  može naći Premier „Modlica“ u koju su svrstani najkvalitetniji sastojci za izradu poslastica od čokolade kod kuće  kao i specijalna selekcija proizvoda „Kraljevski ukusi Srbije“, napravljeni od domaćih sirovina.

Tatjana kaže da su proizvodi izrađeni od najfinije čokolade i čistih kontrolisanih sirovina bez dodataka aditiva i konzervansa sa najmanjim mogućim procentom šećera. Kvalitet se kontroliše od ulaska sirovine do izlaska gotovog proizvoda sa trake i ambalaže.  Svesni su da cenovno ne mogu da konkurišu jeftinijim , ali  i manje kvalitetnim proizvodima iz uvoza.  Zato su se okrenuli izvozu. Prisutni su u Češkoj, Sloveniji, Malti, Nemačkoj, Slovačkoj, Francuskoj, Kanadi ,Americi i Kini. Od nedavno izvoze u Panamu i  Australiju, a u toku su pregovori o plasmanu  proizvoda u Rusiju i Katar. „Trenutne zahteve tržišta zadovoljavamo sa sadašnjom upošljenošću kapaciteta, ali smo spremni za nove izazove, koji nam  predstoje“, kaže naša sagovornica.

„Art Ival“ je pomogao renoviranje hemato-onkološkog odeljenja dečije klinike u Tiršovoj, donirao pomoć Japanu posle katastrofalog cunamija. Partner je fondacijama princeze Katarine, Novaka Đokovića, Ane i Vlada Divca u mnogim akcijama za pomoć deci koja su ugrožena. Zbog toga je Tatjana prošle godine dobila priznanje „Cvet uspeha za ženu zmaja“ za društveno odgovorno poslovanje Udruženja poslovnih žena Srbije.  Tatjana skromno odgovara da je to stvar vaspitanja i stava.

A na pitanje da li smatra da je uspešna žena, kaže da su joj najveći uspeh sin Aleksa i ćerka Ivana koji su postali dobri i plemeniti ljudi, koji znaju da cene prave vrednosti. Po završetku studija, sami su odlučili da se uključe u porodični biznis. Pre godinu dana dobila je titulu bake jedne Iskre i nada se da će uskoro porodica biti bogatija za još novih članova. Skladan brak sa suprugom Radetom, ispunjen ljubavlju, poverenjem, tolerancijom i međusobnom podrškom… Uspehom smatra i to što i dalje žive na istoj adresi, druže se, letuju i slave porodičnu slavu sa istim prijateljima i kumovima. Ako je merilo uspeha i to što se bavi poslom koji joj pričinjava zadovoljstvo, što njihovi zaposleni ne odlaze iz kompanije i što sa stranim partnerima imaju dugogodišnju saradnju … i sve to kada se spoji… „Da, ja sam uspešna žena“, kaže Tatjana.

Izvor: Menadžerka.rs