office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Zakon o rodnoj ravnopravnosti na korak od usvajanja

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti spreman, i da se očekuje njegovo usvajanje na Vladi i upućivanje u redovnu skupštinsku proceduru.

Mihajlović je, nakon sastanka sa direktorom Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) Milanom Rikanović, istakla da se na izradi pomenutog zakona, krovnog u ovoj oblasti, ozbiljno i predano radilo duže od dve godine, i da je njegovo usvajanje deo Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23.

Ona je rekla da je nakon konsultacija sa svim relevantnim akterima, uključujući civilni sektor i stručnu javnost, krajnje vreme da zakon bude usvojen. Unapređenje rodne ravnopravnosti i uključivanje žena u politički, ekonomski i društveni život zemlje odgovornost je čitavog društva, i zato smo u izradi zakona konsultovali sve relevantne institucije i organizacije, navela je Mihajlović.

Ovaj zakon je važan jer Srbiju svrstava u red modernih evropskih država, istakla je ona i potvrdila da je samo još korak od njegovog usvajanja.

Nacrt zakona, kako je naglasila, koji između ostalog predviđa uključivanje većeg broja žena u politički i javni život, ekonomsko osnaživanje žena, bolju zaštitu na radu usled odsustva zbog trudnoće i roditeljstva, unapređenje reproduktivnog zdravlja žena, posebno žena na selu, samohranih majki i žena sa invaliditetom, kao i borbu protiv nasilja, pozitivno je ocenjen od strane 24 institucije, i čeka se još mišljenje samo dva ministarstva.

Zadovoljna sam što su gotovo sve institucije dale podršku usvajanju ovog, krovnog, dok je predsednica Vlade Ana Brnabić prepoznala njegov značaj uvrstivši ga u ciljeve 100 dana Vlade, podvukla je ona.

S druge strane, očekujem da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo odbrane učine isto i daju svoj doprins, imajući u vidu značaj donošenja ovako važnog dokumenta, istakla je Mihajlović.

Ona je objasnila da su pozitivna mišljenja na Nacrt zakona uputili: Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo pravde.

Takođe, kako je navela, pozitivno mišljenje na ovaj dokument su dali i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za evropske integracije.

I ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Slavica Đukić-Dejanović, ministar bez porfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović su takođe podržali pomenuti zakon.

Svoje pozitivno mišljenje dali su i Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, Republički sekretarijat za javne politike, Republički sekretarijat za zakonodavstvo i Privredna komora Srbije.

Mihajlović je dodala i da su zakon pozitivno ocenili poverenik za zaštitu ravnopravnosti, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, zaštitnik građana, Ženska parlamentarna mreža, kao i organizacije civilnog društva, poput Autonomnog ženskog centra, Ženske platforme za razvoj Srbije i Udruženja poslovnih žena Srbije.

Ona je istakla i da svi koji žele mogu da se upoznaju sa tekstom zakona koji se nalazi na internet stranici Koordinacionog tela.

Mihajlović je podsetila na to da je formiranjem Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost 2014. godine, Srbija postala jedina zemlja koja ima instituciju za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu potpredsednik Vlade.

Nije slučajno to što smo unapređenje rodne ravnopravnosti i bolji položaj žena postavili na tako visok nivo. Naš zadatak je da pored toga što donosimo zakone i strategije, koordiniramo rad državnih institucija, ali i civilnog sektora koji je puno uradio u ovoj oblasti, dodala je ona.

Rikanović je komentarišući saradnju sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, istakla je da je to telo najvažnije partner Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women).

U prethodne tri godine uradili smo mnogo, unapredivši zakonodavni i strateški okvir. Takođe, uveli smo rodno odgovorno budžetiranje i time Srbiju svrstali u red retkih zemalja koje su ROB stavili u zakonski okvir, podvukla je ona.

Rikanović je poručila da je pred nama još puno posla kako bismo položaj žena u Srbiji popravili, i izrazila zahvalnost Zorani Mihajlović zbog toga što je rodna ravnopravnost postala jedan od prioriteta Srbije.

Izvor:Poslovno jutro