Žena decenije je... Srpkinja! - Udruženje poslovnih žena Srbije
office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Žena decenije je… Srpkinja!

Dragana Đermanović je mlada preduzetnica, vlasnica startapa „BeeShaper“ i direktorka kompanije „Bee Premium Group“. Na međunarodnom Ženskom ekonomskom forumu (Women Economic Forum, WEF17) koji se od 8. do 13. maja održava u Nju Delhiju, a koji zovu i „Ženski Davos“, Dragana je održala predavanje na temu „Nova poslovna kultura“. Tako je sa ostalim učesnicama podelila svoje preporuke za kreiranje inovativnih sistema i preduzetničke kulture u zemljama u tranziciji.

„Na početku svoje karijere sam mislila da nema potrebe da se trudim da budem drugačija, već da je dovoljno da se trudim da budem dobra u onome što radim, jer biti dobar je dovoljno drugačije. Ali, onda sam se uočila sa dilemom da li je biti dobar, dovoljno? Mislim da nije“, rekla je Dragana u svom govoru i objasnila, između ostalog, da svaki posao zahteva da budemo posvećeni, da težimo visokim ciljevima. „Za mene biznis nije samo pobeđivajne, nije samo međusobno takmičenje, već zajednička borba da učinimo da svet, ili barem neki delovi tog sveta, budu bolji i inspirativniji za sve nas“

Tema ovogodišnjeg foruma je bila „Kreiranje inovacija za budućnost“, a učestvovalo je više od 2.000 žena iz celog sveta, ali je samo preduzetnica iz Srbije proglašena za Ženu decenije u oblasti društvenih mreža I liderstva! „Obišla sam planetu i upoznala hiljade uspešnih ljudi, ali se uvek vraćam u svoju zemlju srećna I ponosna jer znam da naši preduzetnici imaju ogroman potencijal i znanje da menjaju okruženje na bolje. Volela bih da moj primer inspiriše naše mlade da se odluče za biznis i svojim ogromnim talentima i oni pokore svet”, izjavila je Dragana Đermanović u Nju Delhiju. Pored nje, za globalni doprinos razvoju društva i ekonomije u drugim oblastima, nagrađene su urednice časopisa „Time Magazine“ i „New York Times“, zatim direktorka kompanije „MasterCard Labs“ i pojedine svetske ministarke.

Ovo je prvi put da neka žena iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije dobije ovako značajno priznanje na Ženskom ekonomskom forumu. „Počastvovana sam što mogu da poželim dobrodošlicu inspirativnoj liderki kao što je Dragana Đermanović iz Srbije. Okupili smo 2.000 žena iz celog sveta kako bismo osnažili našu saradnju, jer samo zajedno možemo da kreiramo povoljno okruženje i povezivanje sveta uz uzajamno poštovanje i stvaranje mogućnosti za sve. Čestitam Dragani na njenom inspirativnom radu u oblasti društvenih medija zbog čega je I dobila istaknutu nagradu“, izjavila je dr Harbin Arora, koja predsedava organizacijom ALL Ladies League (ALL) I Ženskim ekonomskim forumom. Ko je Dragana Đermanović Ona je internacionalna konsultantkinja i predavačica iz oblasti poslovne primene interneta. Vlasnica je i direktorka Bee Premium Group (BPG) i suosnivačica startapa BeeShaper. Prema nemačkom magazinu The Hundert, Dragana je jedna od top 100 preduzetnica Evrope, a tu listu je preuzeo i čuveni Forbes. Dobitnica je najznačajnijeg priznanja za žensko preduzetništvo u Srbiji Cvet uspeha za ženu zmaja 2016, koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Savetnica je za strateško onlajn komuniciranje i istraživačica je u oblasti primene komunikacijskih platformi u korporativnom komuniciranju.  Članica je žirija za dodelu brojnih prestižnih nagrada u oblasti novih medija u svetu. Doktorandkinja je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, udata je i majka dve devojčice.

Šta je Ženski ekonomski forum Women Economic Forum, WEF17 je globalni je događaj ALL Ladies League (ALL), najvećeg svetskog međunarodnog ženskog pokreta koji se zalaže za društvene promene podsticanjem obrazovanja i osnaživanja žena. Ima više od 50.000 članova u preko 150 zemalja, zbog čega su ALL & WEF najbrža rastuća globalna mreža čiji je cilj ostvarivanje kolektivnog potencijala u svim segmentima života. WEF je ove godine okupio više od 2.000 žena iz preko 100 zemalja sveta, a program se sastoji od 36 tema i čak 498 sesija i radionica.

Izvor: Reporter.rs