office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Bliži se sedmi po redu Dan devojčica

Stiže nam april, mesec u kome se obeležava niz značajnih datuma i događaja, a jedan od njih je Dan devojčica! Kao što sam naziv govori, ovaj dan je posvećen devojčicama i devojkama. One tada imaju priliku da posete preduzeća u kojima rade žene koje postižu sjajne rezultate u različitim poslovima koji se tradicionalno pripisuju muškarcima poput onih u oblasti zanatsko-tehničkih zanimanja, informaciono-komunikacionih tehnologija, mašinstva, građevinarstva, prirodnih nauka itd.

Tokom posete, devojčice i devojke mogu da pitaju uspešne žene sve što ih interesuje u vezi sa određenom profesijom, kao i da obave jednostavnije radne zadatke i tako izgrade početnu sliku o tome kako izgleda radni dan u profesiji koja ih zanima. Na ovaj način doprinosi se osnaživanju devojčica i devojaka da polaze od sopstvenih želja, interesovanja i sposobnosti kada donose važne odluke o daljem školovanju i razvoju karijere, a ne od stereotipnih podela na muška i ženska zanimanja.

Dan devojčica je manifestacija koja se proslavlja širom planete, svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Naša zemlja nije izuzetak pa će se ove godine obeležiti 27. aprila u mnogim gradovima i to sedmi put zaredom! Organizovaće ga osnovne i srednje stručne škole, kancelarije za mlade, preduzeća, projekti nemačko-srpske razvojne saradnje “Podsticanje zapošljavanja mladih” i “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja”, Centar Inventiva, Udruženje poslovnih žena Srbije i drugi učesnici.

Pripreme za Dan devojčica su uveliko u toku s obzirom na to da ovaj događaj okuplja preko 1000 devojčica i devojaka, kao i različite ustanove i organizacije širom naše zemlje. Ove pripreme obuhvataju niz aktivnosti poput informisanja i pozivanja na učešće, osmišljavanja i štampanja promotivnih materijala (brošura, postera), izrade anketa koje će devojčice, devojke i preduzeća popunjavati kako bi se sagledalo kakvi su rezultati postignuti itd. Posebno bitan deo priprema čini realizacija pripremnih radionica.

Ove radionice predstavljaju susrete svih učesnika Dana devojčica (osnovnih i srednjih stručnih škola, preduzeća i drugih) kako bi se upoznali i dogovorili oko načina na koji će Dan devojčica biti sproveden u delo. Realizacija pripremnih radionica nas očekuje tokom naredne nedelje i to:

  1. aprila u Beogradu,
  2. aprila u Staroj Pazovi,
  3. aprila u Nišu.

Nadamo se da će pripremne radionice proći uspešno, kako bi i finalni događaj 27. aprila protekao bez poteškoća!