office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

2016. – GODINA JUBILEJA, INOVACIJA I USPEHA

Udruženje poslovnih žena Srbije i na kraju ove godine ima razloga da se pohvali postignutim rezultatima, realizovanim projektima i nizom aktivnosti koje su za cilj imale razvoj ženskog preduzetništva. Radili smo na poboljšanju uslova poslovanja za MSP kroz javno zagovaranje, na učvršćivanju saradnje sa lokalnim udruženjima, jačanju i proširenju lokalne i regionalne saradnje, promociji i edukaciji mladih preduzetnica.

IZDVAJAMO:

 • Udruženje poslovnih žena Srbije obeležilo je završetak još jedne godine na tradicionalnom novogodišnjem koktelu gde se okupio veliki broj članica, partnera, prijatelja i saradnika Udruženja. Prisutnima se obratio i direktor Razvojne agencije Srbije, gospodin Željko Sertić i najavio nastavak podrške ženskom preduzetništvu i u 2017. godini, od strane RAS-a.
 • Koktel je održan u Galeriji “Breakfast”, koja je u sklopu agencije LPT, vlasnice Žakline Nikolić Kušić, domaćina novogodišnjeg koktela.
 • Za koktel su se pobrinule članice UPŽ Srbije, Zorica Selaković („Dessert Čačak”), Tatjana Vučićević („Art Ival”), Mina Rakičević („Delikos”) i Dragana Janjić (Vinarija „Aleksić”).

JAVNO ZAGOVARANJE

 • Na osnovu Protokola o saradnji koji smo prošle godine potpisali sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i Privrednom komorom Srbije sa ciljem da se u kompanijama nastavi dobra praksa sprovođenja UN principa osnaživanja žena, sa posebnim akcentom na uključivanje žena u lanac dobavljača, nastavili smo dobru saradnju i komunikaciju, i u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije započeli i novi projekat„Razvoj MSPP jačanjem pristupa tržištu kroz uključivanje u lance dobavljača, sa akcentom na žensko preduzetništvo“.
 • Nastavljena je saradnja sa Ženskom parlamentarnom mrežom, uz čiju podršku realizujemo projekat „Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou zajedničkim delovanjem Ženske parlamentarne mreže i Udruženja poslovnih žena Srbije“, koji finansira kanadska ambasada.

PROJEKTI

 • U protekloj godini Udruženje poslovnih žena Srbije je kompletiralo 2 i započelo 5 različitih projekata ekonomskog osnaživanja žena u Srbiji i u regionu.
 • Tradicionalno, obeležili smo Dan devojčica (Girls’ Day) i još jednom uz reprezentativne rezultate, zainteresovale devojčice završnih razreda osnovnih škola da odaberu preduzetništvo kao karijernu opciju, kroz susrete sa uspešnim preduzetnicama, članicama UPŽ Srbije. Ove godine inovirali smo i proširili koncept projekta takmičenjem za osnovce „Uhvati ideju“ na temu „Kako da zaradim džeparac na kreativan način“. Od 23 prijavljena rada, 13 je ušlo u finale, a najbolja 3 nagrađena su vrednim nagradama koje su obezbedile kompanije Telenor i Schneider Electric. Projekat je zbog značajne podrške Telenora, ovo godine nosio naziv „Telenor Dan devojčica“.
 • Po deseti, jubilarni put Udruženje je dodelilo priznanje „Cvet uspeha za ženu zmaja“ najuspešnjim preduzetnicama u Srbiji. U najuži izbor za nagrade ušlo je 26 kandidatkinjaa njih 15 ponelo je titulu „žena zmaj“! Ovom prilikom su u posebnom delu programa dodeljena specijalna priznanja „Zlatni Cvet uspeha za ženu zmaja“ dvema istaknutim članicama UPŽ Srbije, za izuzetno zalaganje u osnaživanju i podršci ženskom preduzetništvu i svim aktivnostima koje UPŽ Srbije sprovodi, a reč je o dr Jasmini Knežević (Opšta bolnica „Bel Medic“) i Ljiljani Karaklajić („D Express“).
 • U septembru smo započeli projekat „Razvoj MSPP jačanjem pristupa tržištu kroz uključivanje u lance dobavljača, sa akcentom na žensko preduzetništvo“, a koji ima za cilja da podstakne uključivanje MSPP u lance dobavljača u lance velikih kompanija u oblasti proizvodnje, prerade i trgovine. Takođe, cilj je da se unapredi pozicija MSPP na tržištu i podstakne umrežavanje velikih i malih privrednih društava i stvaranje održivog „eko sistema“ u domaćoj privredi. Projekat finansira Razvojna agencija Srbije, a realizuje ga Privredna komora Srbije kao koordinator i UPŽ Srbije kao partner projekta.
 • Započeli smo i projekat „Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou zajedničkim delovanjem Ženske parlamentarne mreže i Udruženja poslovnih žena Srbije“ koji finansira kanadska ambasada. Cilj projekta je razvijanje različitih budžetskih inicijativa lokalnih samouprava za dodelu sredstava za stimulisanje ženskog preduzetništva, što vodi ka lokalnom ekonomskom razvoju, kroz implementaciju rodno odgovornog budžetiranja u preduzetništvu. Projekat je podržan i od strane ključnih aktera relevantnih za ravnopravnost polova u Srbiji, Ženske parlamentarne mreže, a velika je i podrška lokalnih udruženja poslovnih žena iz gradova u kojima će se projekat realizovati.
 • Uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji započet je projekat „Slobodan pristup tržištu za sve- kroz unapređenje integrisanja ženskog preduzetništva u tržišnu ekonomiju Srbije“. Osnovni cilj projekta je razvoj tržišne ekonomije kroz veće uključivanje ženskog preduzetništva kao nedovoljno iskorišćenog ekonomskog resursa.
 • Projektom „Ekonomsko osnaživanje žena koje su ostale bez posla starosti 45+ godina“ predviđena je podrška namenjena ženama suočenim sa gubitkom posla u osetljivom životnom dobu, sa ciljem da im pomogne da se ekonomski i društveno ponovo angažuju. Projekat finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a realizovaće se u saradnji sa Udruženjem „Žene na prekretnici“, sa kojim smo u oktobru potpisali memorandum o saradnji.
 • Tokom 2016. godine UPŽ je započeo projekat sa internet-portlom Tako Lako NELT grupe, na temu uključivanja preduzetnica u lanac dobavljača. Formirana je grupa proizvoda članica UPŽ koja će se nuditi putem portala, a u toku je i potpisivanje ugovora. Projekat je deo strategije društveno odgovornog poslovanja (DOP) kompanije Tako Lako kojim se doprinsi većoj održivosti ženskih preduzeća i UPŽ. Očekujemo da ovaj projekat krene sa realizacijom početkom 2017. godine.

EDUKACIJE UPŽ SRBIJE I SARADNJA SA LOKALNOM ZAJEDNICOM

 • U saradnji sa DOBA fakultetom iz Maribora, osmislili smo i ove godine obnovili saradnju koja se tiče on-line modula preduzetničke edukacije koji obuhvata znanja, koja su prema istraživanju tržišta srpskim preduzetnicama najpotrebnija.
 • UPŽ Srbije pokazalo se kao pouzdan partner u sprovođenju različitih projekata za osnaživanje i podršku ženskog preduzetništva, pa je bilo aktivno uključeno u pripremu, a pružilo je i podršku u implementaciji programa „Žene u biznisu“, koji su osmislile Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Banka Intesa.
 • U saradnji sa gradom Šapcem i našom članicom, Marijom Ivanković Jurišić („Marija HandMade“) realizovali smo program edukacije za sve žene iz Šapca koje žele da se (samo)zaposle.
 • Organizovali smo treninge u saradnji sa članicom UPŽ, Biljanom Trifunović („IFA“) na temu„Finansije za nefinansijere“ i sa Draganom Roter, ekspertkinjom za stratešku komunikaciju na temu „Komunikacija u kriznim situacijama“, a u cilju što bolje edukacije, informisanja i unapređenja biznisa članica UPŽ Srbije.
 • Članice su se umrežavale na B2B susretimaredovnim sastancima Ženskog biznis kluba, a na Okruglim stolovima na temu „Kvartalne analize ekonomskih kretanja“smo ih u saradnji sa Radojkom Nikolić, našom članicom i glavnom i odgovornom urednicom časopisa Ekonometar i Magazin biznis informisale o najnovijim ekonomskih trendovima.
 • Takođe, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Fondom za razvoj i Razvojnom agencijom Srbije, a uz podršku DHL International Beograd organizovali smo seriju edukativnih radionica širom Srbije pod nazivom „Podrška ženskom preduzetništvu“.
 • U saradnji sa Evropskom mrežom preduzetništva, naše članice učestvovale su na više međunarodnih susreta, od kojih su dva bila u Mađarskoj: u Pečuju i Budimpešti.
 • U okviru Evropske mreže preduzetništva, pet ženskih preduzeća je primilo besplatne konsultantske usluge u oblasti jačanja kapaciteta za inovacioni menadžment u preduzeću.

REGIONALNO I LOKALNO UMREŽAVANJE

 • Nastavio se duh dobre regionalne saradnje, pa smo učestovale na regionalnim konferencijama o ženskom preduzetništvu u Loznici na temu „Snaga i kreativnost žene u poslovanju“, u Valjevu na konferenciji „Ekonomsko osnaživanje žena u Republici Srbiji“, zatim na Regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske u Beogradu i dr.
 • Učestvovale smo na desetom Freja forumu u Švedskoj, na konferenciji u Hagu u organizaciji Women Entrepreneurship Platform (WEP) sa kojima smo ove godine potpisali sporazum o saradnji.
 • Početkom godine je UPŽ organizovalo u Privrednoj komori Srbije Okrugli sto na temu mikrofinansiranja, podstakavši time značaj njegovog sistemskog uređivanja kroz donošenje Zakona.
 • Članice UPŽ Srbije, kao i predsedništvo, učestvovale su i na Kopaonik biznis forumu, Prvom beogradskom sajmu ženskog preduzetništva, Okruglom stolu „Žensko preduzetništvo- potencijal za razvoj“, Poslovnom forumu Srbija- Ujedinjeni Arapski Emirati i dr.

NAGRADE

Radovale smo se uspesima i priznanjima, koja nisu izostala i kada je reč o našim članicama, a posebno ističemo Regionalni samit preduzetnika „300 NAJBOLJIH“, održan u martu u Dubrovniku, gde su firme članice Udruženja poslovnih žena Srbije Aura, Art Ival, Bel Medic, D Express, Salt & Water i Luna, dobile priznanja „Stvaratelji za stoljeća“ za 2015. godinu, za doprinos razvoju preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi.

Predsednica UPŽ Srbije, dr Sanja Popović Pantić nagrađena je od strane Udruženja preduzetnica Crne Gore Priznanjem za doprinos regionalnoj saradnji i promociji ženskog preduzetništva.

Više o nagradama članica UPŽ Srbije, kao i o poslovnim uspesima i novinama u poslovanju, možete pročitati ovde: 

USLUGE I PROMOCIJA UPŽ SRBIJE

 • Ove godine formiran je e-Katalog proizvoda članica UPŽ Srbije u kome je predstavljen asortiman proizvoda UPŽ Srbije sa ciljem uključivanja ženskih kompanija u lanac dobavljača. Osim saradnje sa internet portalom Tako Lako kompanije Nelt koju je ostvarilo Udruženje poslovnih žena Srbije, očekuje se uključivanje u druge lance dobavljača kroz podršku Privredne komore Srbije tokom 2017. godine.
 • U 2016. godini bilo je 285 medijskih objava o Udruženju i njegovim članicama. Od toga je o manifestaciji „Cvet uspeha“ bilo 125 objava, a o „Danu devojčica“, 24.
 • Postavljeno je 72 novih video priloga na naš You Tube kanal , koji broji 89.542 pregleda, a naša Facebook stranica broji više od 5.500 fanova. Na Instagramu imamo 570 pratilaca.
 • U poslednjih godinu dana vebsajt Udruženja (www.poslovnezene.org.rs) posetilo je 49.194 korisnika, a broj pročitanih stranica na sajtu je 129.224.
 • Tokom 2016. godine, Udruženju se priključilo 85 novih članica.

DOGAĐAJI U JANUARU

 • 17. januar – Obuka za članice UPŽ: „Kako da postanete dobavljač velikih lanaca” Privredna komora Srbije, Resavska 15, Beograd (Donator: Razvojna agencija Srbije)
 • 18. januar- Radna večera na temu „Kvartalne analize ekonomskih kretanja“, Beograd
 • 25. januar – B2B susreti srpskih i mađarskih preduzetnica – Privredna komora Srbije, Resavska 15, Beograd (Donator: Razvojna agencija Srbije)
 • 31. januar –Edukacija: Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou, Vranje (Donator: Kanadska ambasada)

U želji da se i dalje razvijamo i unapređujemo ambijent za žensko preduzetništvo u Srbiji,
želimo vam SREĆNE NOVOGODIŠNJE I BOŽIĆNE PRAZNIKE!