office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Nema povoljnih kredita za mala preduzeća

Početnici u biznisu traže od NBS da predloži zakon o kreditiranju malih preduzeća, a iz centralne banke poručuju da bi takvi zajmovi bili skupi

Jedna od najvećih prepreka svih početnika u pokretanju sopstvenog posla, što važi i za poslovne žene, jeste to što teško dolaze do bankarskih kredita. Posle gotovo deset godina, ponovo je predloženo da Narodna banka Srbije predloži zakon o mikrofinansiranju, bez kojeg nema razvoja i rasta mikro i malih preduzeća. O tome se juče razgovaralo i na okruglom stolu „Mikrofinasiranje za unapređenje ženskog preduzetništva“ u organizaciji Udruženja poslovnih žena i Privredne komore Srbije, a uz pomoć programa „Pokreni se za budućnost“ i Foruma za razvoj preduzetništva žena.

preduzece

Cilj jučerašnjeg skupa bio je da se predloži zakon o mikrofinasiranju, ali sudeći po onome što se čulo od predstavnika nadležnih institucija, takav zakon u Srbije nije na vidiku. Nermina Ljumović, direktorka Sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije, istakla je da je u Srbiji registrovano više od 315.000 malih i srednjih preduzeća, u kojima je zaposleno 65 odsto svih zaposlenih. Reč je o najvećoj ekonomskoj snazi koja daje veliki doprinos našoj privredi, a kojoj je kao konkretna podrška opstanku i razvoJu neophodan pristup povoljnim izvorima finansiranja.

Ljubovićeva je navela da je za dve godine u Evropskoj uniji odobreno 390.000 ovakvih kredita, sa prosečnom vrednošću od oko 8.500 evra, a iskoristilo ih je 121.270 mikrofirmi. U Srbiji je u poslednjih pet godina malim i srednjim firmama odobreno oko 32.000 mikrokredita, sa prosečnih 1.409 evra, što je otvorilo i više od 53.000 novih radnih mesta. U 55 odsto slučajeva korisnici ovih zajmova bile su preduzetnice.

Kako se juče čulo, „konkretni koraci za donošenje zakona o mikrofinansiranju još nisu preduzeti“. – Osnovana radna grupa u Narodnoj banci ima zadatak da izradi regulatorni okvir za rad nedepozitnih finansijskih institucija, što se može očekivati do kraja ove ili početkom 2017. godine – kazao je Petar Sekulić, savetnik guvernera Narodne banke Srbije. – NBS nema mandat da predlaže zakonu o mikrofinansijskim institucijama.

Prema Sekulićevim rečima, računica je svojevremeno pokazala da bi kamata na kredite koje odobravaju mikrofinansijske organizacije u Srbiji bila preko 40 odsto. Zato je stav NBS bio da po toj ceni niko ne bi trebalo da se zadužuje, jer bi to bio siguran put u dužničko ropstvo.

Izvor: Politika

Autor:  Al. M.