Potpisan Memorandum o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije - Udruženje poslovnih žena Srbije
office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Potpisan Memorandum o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije

Udruženje poslovnih žena Srbije je  u prostorijama Medija centra u Beogradu organizovalo  konferenciju povodom potpisivanja „Memoranduma o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije“ u okviru projekta „Preduzetnice doprinose razvoju ekonomske politike u novom političkom kontekstu“.

Centralno dešavanje konferencije bilo je svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije. Značaj ovog čina je utoliko veći što je to prvi put da u istoriji parlamenta neko udruženje žena u preduzetništvu ozvaničava saradnju sa najvišom zakonodavnom institucijom u zemlji.

Na tehničkom nivou, saradnja će se odvijati između Ženske parlamentarrne mreže i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Memorandum o saradnji predstavlja važan osnov za buduću saradnju ne samo UPŽ Srbije, već i svih drugih udruženja preduzetnica.

Ispred UPŽ Srbije dokument je potpisala predsednica dr Sanja Popović Pantić, a ispred parlamenta: dr Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Marija Obradović, predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i prva koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

„Ovim otvaramo vrata zainteresovanim stranama da utiču na zakonadovnu vlast u pravcu unapređenja ambijenta za žensko preduzetništvo. Kao oblasti od značaja definisali smo: uvođenje rodne statistike u preduzetništvo i praćenje indikatora razvoja ženskog preduzetništva u Srbiji, rodno budžetiranje, organizovanje javnog slušanja na aktuelne teme iz ženskog preduzetništva, konsultativne sastanke sa nadležnim odborima u parlamentu i Ženskom parlamentarnom mrežom, kao i prikupljanje mišljenja i komentara preduzetnica na zakone u proceduri“, istakla je dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije.

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu i turizam i energetiku, dr Aleksandra Tomić govorila je o radu ovog odbora, kao i njegovoj dosadašnjoj podršci ženskom preduzetništu. Marija Obradović, predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove navela je koja nova poglavlja Memorandum otvara za ekonomiju Srbije.

 Tokom konferencije predstavljeni su i rezultati na projektu „Preduzetnice doprinose“. Prikazan je i film koji je zabeležio sve aktivnosti projekta do završne konferencije, a promovisana je i specijalna publikacija o projektu.

Film „Preduzetnice doprinose“

Publikacija „Preduzetnice doprinose“

Memorandum o saradnji

 Projekat je u poslednjih godinu dana obuhvatio niz aktivnosti koje su se sprovodile u sedam gradova Srbije: Bački Petrovac, Beograd, Bujanovac, Valjevo, Subotica i Zaječar.

 Projekat je finansiran od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Institucionalnu podršku projektu je pružala Narodna skupština Republike Srbije.

Konferenciji su prisustvovale članice UPŽ Srbije, predstavnice lokalnih partnerskih organizacija udruženja poslovnih žena, predstavnici institucija relevatnih za privredu i mediji. Specijalne gošće događaja bile su i predstavnice Ženske biznis mreže „OsnaŽene“ sa Kosova.

Više o projektu „Preduzetnice doprinose“ na sajtu , u rubrici Aktuelni projekti.

Invalid Displayed Gallery

Snimak završne konferencije „Preduzetnice doprinose“