office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Dodeljena priznanja „Cvet uspeha za ženu zmaja 2012“

Udruženje poslovnih žena Srbije, sekcija Ženski biznis klub, organizovalo je šestu godinu za redom dodelu prestižnih nagrada „Cvet uspeha za ženu zmaja”, sa ciljem da oda priznanje najuspešnijim preduzetnicama i uglednim privrednicama. Ovo, jedino priznanje namenjeno podršci i afirmaciji ženskog preduzetništva u Srbiji, dodeljeno je u ponedeljak 29. oktobra na svečanoj manifestaciji u Teatru „Madlenianum“ u Zemunu

Nagrađene preduzetnice sa članicama Komisije i rukovodstvom UPŽ

Donator manifestacije bila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, a sponzor UniCredit Bank Srbija, koja jenagrađenim dobitnicama obezbedila Lady paket račun sa besplatnim godišnjim održavanjem, prigodan poklon ženama koje su osmislile najbolji način zapošljavanja i na taj način obezbedile ekonomski razvoj i održivo poslovanje.

Slogan ovogodišnje manifestacije bio je VREME NOVIH USPEHA.

Nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja” tradicionalno se dodeljuju u dve osnovne kategorije: „najevropskija ženska firma“ i „najbolji model zapošljavanja žena“, kao i u potkategoriji „samozapošljavanje“. Kao i ranijih godina, pored osnovnih, dodeljena su i specijalna priznanja uspešnim preduzetnicama za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u različitim segmentima poslovanja.

Na konkurs za ovo priznanje prijavilo se 27 kandidatkinja iz gotovo cele Srbije, a njih 11 je ponelo titulu “žena zmaj”. Dodeljeno je i 8 posebnih priznanja učesnicima projekta „Mentori ženskog preduzetništva“, koji vodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj, a Udruženje poslovnih žena Srbije je partner.

Sve kandidatkinje su predstavljene u specijalnoj publikaciji, koja je prezentovana na ceremoniji dodele nagrada.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, članice i partneri UPŽ, predstavnici stranih donatora, privrednika, banaka, donatora, sponzora manifestacije i medija.

Svake godine, na manifestaciji se kroz mini intervju na sceni koji vodi Tanja Peternek Aleksić, predstavi žena koja je u državnom sektoru dostigla vrh. Ovoga puta, javnosti je na ovaj način bila predstavljena ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Verica Kalanović.

Novinarka Tanja Peternek Aleksić intervjuiše Vericu Kalanović.

Ceremoniju su vodili poznati novinari i voditelji Vesna Damjanić Branković i Vladimir Jelić,  a gostima se najpre obratila mr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovni žena Srbije, koja je u uvodnoj reči istakla da  manifestacija svake godine okupi oko trideset novih kandidatkinja čije biografije daju nadu da kvalitet, uprkos svemu, opstaje.

„Bez namere da glorifikujem žensko preduzetništvo u Srbiji, ipak ne mogu da se otmem utisku da su preduzetnički poduhvati naših žena ravni podvizima. Podjednako divljenje izaziva kako grupa uspešnih preduzeća koja tokom protekle dve decenije uspeva ne samo da održi već i da razvije biznis, tako i grupa žena koja u preduzetništvu vidi jedinu šansu da se zaposli i hrabro ulazi u ovaj rizični sektor, posebno u vreme krize i posebno u društvu koje ne oprašta neuspeh a još manje uspeh“, rekla je predsednica UPŽ.

mr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije

I ove godine, u komisiji su se našle uspešne žene na rukovodećim mestima u institucijama relevantnim za razvoj preduzetništva. Predsednica komisije je bila mr Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

“Kažu da se svet deli na one koji čekaju bolja vremena i na one koji ih sami stvaraju, na one koji sanjare i na one koji svoje snove pretvaraju u stvarnost. Dobitnice nagrade “Cvet uspeha” predstavljaju onaj deo sveta koji niti čeka, niti tapka u mestu, već sopstvenim primerom, aktivizmom i energijom postiže rezultate i daje primere drugima, promovišući hrabrost i odlučnost”, naglasila je  ministarka Verica Kalanović.

Udruženje poslovnih žena Srbije aktivno radi i na razvijanju mentorstva u ženskom preduzetništvu.

Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije i koordinatorka Ženskog biznis kluba, uručila je priznanja najperspektivnijim mentorskim parovima projekta „Mentori ženskog preduzetništva (WEM)“. Od 20 mentorskih parova, nagrađena su 4 najuspešnija.

„Dosadašnji rezultati projekata uverili su nas koliko je značajna pomoć koju iskusni preduzetnici-mentori mogu da pruže preduzetnicama na početku razvijanja njihovih firmi i da nas, koji realizujemo ovaj projekat, ohrabre da nastavimo da razvijamo takvu mrežu“,  naglasila je potpredsednica UPŽ. „Zajednički rad mentorskih parova od samo šest meseci doneo je nove linije proizvoda, osvajanje novih tržišta, lansiranje autorskih emisija, udruživanje radi uspešnijeg zajedničkog nastupa na tržištu, podizanje svesti o potrebi za pravljenjem i izvršavanjem strateških planova razvoja i još puno toga što će zasigurno omogućiti da svih 20 preduzetnica-učesnica nastave uspešan razvoj svojih preduzeća i održivost u ovim kriznim vremenima.”

Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije

Na kraju zvaničnog dela ceremonije uručivanja nagrada usledio je prigodan koktel i prijatno druženje.

Prijatelji manifestacije

Uz javno priznanje, kandidatkinje i dobitnice nagrada, kao i članice žirija dobile su i poklone sponzora, među kojima su ženske firme prijateljice ove manifestacije, od kojih su mnoge dobitnice „Cveta uspeha“ prethodnih godina: ,,Slovo“, „Aura“, „Bel Medic“, ,,Dessert“, „Klett“, „Logo“, „Luna“, „Inter Mehanika“, „Enco Book“, „Beauty Imagini“, „Masmi“ „Blumen group“, „Afrodite mode colection“ i studio „Maruška“.

Institucionalnu podršku projektu su dali Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija i privrede,  Nacionalna agencija  za regionalni razvoj,  Europen SME Week i Evropska mreža mentora ženskog preduzetnistva.

Medijsku podršku projektu pružili su magazini „Ekonometar“, „Biznis“, „Poslovna žena“, „Blic žena“ „Bazar“ i Prva srpska televizija.

Članice komisije

Pored predsednice komisije, Verice Kalanović, ministarke regionalnog razvoja i lokalne samouprave, u komisiji za dodelu nagrade i ove godine svoj doprinos i glas dale su: Ana Žegarac, pomoćnica direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Dragijana Radonjić Petrović, posebna savetnica ministra finanisija i privrede, Radmila Bukumirić Katić, pomoćnica ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike, Tatjana Radovanov, zamenica direktora SIEPA-e, Bojana Vukosavljević, menadžerka EBRD programa BAS u Srbiji, Radojka Nikolić, vlasnica i direktorka magazina „Ekonometar“ i „Biznis“, Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ, Olivera Popović, potpredsednica UPŽ i i Nataša Šarić, viša menadžerka projekta GIZ.

Veliki broj gostiju, na koktelu u foajeu.

One su “žene zmajevi”

Kao „brend” Udruženja poslovnih žena Srbije, godišnja nagrada „CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA” dobija sve značajniju medijsku pažnju od 2007. godine, kada je održana prva ceremonija dodele nagrada, takođe u Teatru „Madlenianum“. Do sada je 40 žena dobilo ovo priznanje, a 5 od njih su proglašene i Ambasadorkama srpskog preduzetništva.  Od 2009. „Cvet uspeha“ predstavlja događaj na evropskoj mapi obeležavanja Globalne nedelje preduzetništva, koju Evropska komisija organizuje u 33 zemlje u okviru projekta SME Week.

Priznanja po kategorijama 2012:

„Najevropskija ženska firma“

 1. CVET USPEHA za najevropskije žensko preduzeće dobila je Lisa Radmila Brown, vlasnica izdavačkog preduzeća „The English Book“ iz Beograda. Nagradu je uručila Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samuprave u Vladi Srbije.

 „Najbolji model zapošljavanja žena“

 1. CVET USPEHA za najbolji model zapošljavanja dobila je Jovana Jakovljev, suvlasnica i direktorka preduzeća „Nopal Lux“ iz Bačke Palanke. Nagradu je uručila Dragijana Radonjić-Petrović, posebna savetnica ministra finansija i privrede u Vladi Srbije.

Priznanja u potkategoriji:

„Samozapošljavanje“

 1. CVET USPEHA za samozapošljavanje dobila je Biljana Planić, vlasnica T.A. „Atos“ iz Kragujevca i predsednica Udruženja poslovnih žena „Vizija“. Nagradu je uručila Radmila Bukumirić-Katić, pomoćnica Ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike.
 2. CVET USPEHA za samozapošljavanje dobila je Emina Srna, vlasnica optičarske radnje „Optikum Visus“ iz Prijepolja. Nagradu je uručila Ana Žegarac, pomoćnica direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

Specijalna priznanja

 1. CVET USPEHA  za prodor na regionalno tržište dobila je Ljiljana Karaklajić, vlasnica i direktorka preduzeća „D Express“ iz Beograda. Priznanje je uručila Bojana Vukosavljević, menadžerka EBRD programa BAS za Srbiju.
 2. CVET USPEHA  za medijski doprinos poboljšanju ekonomskog položaja žena dobila je Mileva Malešić, predsednica Upravnog odbora Foruma žena Prijepolja i direktorka TV Forum iz Prijepolja. Nagradu je uručila Radojka Nikolić, urednica magazina „Ekonometar“ i „Biznis“.
 3. CVET USPEHA za afirmisanje ženskog preduzetništva dodeljeno je mr Danki Milojković, direktorki „Kuća klastera“ iz Niša. Nagradu je uručila Ana Žegarac, pomoćnica direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj.
 4. CVET USPEHA za afirmisanje ženskog preduzetništva dodeljeno je Ljubici Marković iz Regionalne privredne komore Valjevo. Nagradu je uručila Nataša Šarić, viša menadžerka projekta GIZ.
 5. CVET USPEHA za doprinos iskorišćavanju obnovljivih izvora energije dobila je Snežana Milić, vlasnica i direktorka ,,STH energy” iz Kraljeva. Nagradu je uručila Tatjana Radovanov, zamenica direktora SIEPA-e.
 6. CVET USPEHA za model uspešnog izlaska iz krize dobila je Vesna Pucar Grubor, suvlasnica i direktorka „Vivex Trading“ iz Zemuna. Nagradu je uručila mr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ.
 7. CVET USPEHA za pionirski preduzetnički poduhvat dobila je dr Violeta Skorobać, direktorka i vlasnica specijalne bolnice za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju ,,Diona“ Beograd. Nagradu je uručila Olivera Popović, potpredsednica UPŽ.

Priznanja za “najperspektivniji mentorski par” projekta WEM

Priznanja najuspešnijim parovima je uručila Olivera Popović, potpredsednica UPŽ.

1.    Mentorka: Dragana Vukadinović, Agencija  “PlanPlus” Niš i preduzetnica Dijana Mitić, vlasnica firme “Dikreto “iz Niša. U dosadašnjem radu ovog para preduzetnica je osvojila nova tržišta i kreirala novu liniju proizvoda.

2.    Mentorka: Zorica Selaković, “Dessert” Čačak i preduzetnica Vesna Knežević,vlasnica firme “Vajat“ iz Čajetine. U dosadašnjem radu ovog para izdvajamo povezivanje sa firmom “Dikreto” iz Niša i zajednički plasman suvenira koje obe preduzetnice proizvode.

3.    Mentorka: Nataša Milanović, “Biosil” Ugrinovci i preduzetnica Dušanka Sremački, vlasnica firme “Biber print” iz Novog Sada. U dosadašnjem radu ovog para preduzetnica je započela originalnu liniju proizvoda odeće za kućne ljubimce i uposlila druge žene u šivenju ove odeće.

4.    Mentorka: Dr Jasmina Knežević, Opšta bolnica Bel Medic, Beograd i preduzetnica Olivera Jovićević,  “Balkan media tim” iz Beograd. U dosadašnjem radu ovog para, “Balkan media tim” je od škole za medijske talente prerastao u Agenciju sa značajnim brojem klijenata koja proizvodi i sopstvenu TV emisiju, reklamne spotove i filmove.

Pogledajte kratak prilog sa manifestacije: